Online Museum open

Terwijl in het hele land de musea hun deuren moeten sluiten, blijft het Online Museum De Bilt open. Het OMDB is namelijk het enige museum dat volledig digitaal is.

Het museum is bovendien virusvrij, waardoor iedereen het gewoon kan blijven bezoeken. Sinds de opening in augustus 2018 is de inhoud van het museum expansief gegroeid tot meer dan achthonderd bijdragen. Het Online Museum gebruikt graag actuele ontwikkelingen om parallellen te zoeken met het plaatselijke verleden. Daarom maken we momenteel de allerlaatste historische informatie zichtbaar op het gebied van zorg en gezondheid en de ziekten en epidemieen die inwoners van De Bilt en omgeving hebben getroffen.

Het Online Museum toont het lokale erfgoed in de vorm van schilderijen, prenten en beelden, documenten en kaarten en foto's. Het museum beschrijft kerken en landhuizen, herbergen en hotels, forten en fabrieken. Maar ook ruzies, feesten en veldslagen en de mensen daarachter zoals de vorsten en bestuurders, de medici en wetenschappers, schrijvers en schilders en, niet te vergeten, de gewone mensen.

Terwijl overal in het land de herdenkingen en festiviteiten voor 75 jaar bevrijding worden afgeblazen, heeft het Online Museum een rondleiding geprogrammeerd door de Tweede Wereldoorlog. Deze digitale wandeling voert de bezoeker langs gebeurtenissen, ontwikkelingen en herinneringen van mensen in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan en Hollandsche Rading tot in het jaar 1944.

Het begin is https://onlinemuseumdebilt.nl/rondleiding-tweede-wereldoorlog/ In april komt het vervolg beschikbaar, dat de hongerwinter en de bevrijding behandelt.

Voor de oorlog stemden in De Bilt en Maartensdijk veel inwoners op de NSB; na 1940 werd er juist veel verzet georganiseerd. Maar het dagelijks leven werd ontwricht en het kostte moeite om aan eten te komen. Vooral de belevenissen van jongeren brengen de oorlog tot leven.

Een citaat uit de bijdrage van Piet Meijer (1934), die de oorlog als jongen meemaakte: In de dagen kort na de bevrijding was er ook een optreden van de Biltse Harmonie, voor zover de leden nog een bespeelbaar instrument hadden. Het was in de kleuterschool, de ramen waren open en het publiek stond op straat. Indrukwekkend was het Wilhelmus aan het einde. Ik kende het niet omdat het door de bezetter verboden was en ik was erg verbaasd dat alle volwassenen het wel kenden. Ze zongen het uit volle borst mee, sommigen met tranen in de ogen.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!