Vaccinatie van uw huisdier

Honden, katten en konijnen worden jaarlijks gevaccineerd om weerstand op te bouwen tegen verschillende ziektes. Deze ziektes komen in Nederland nog steeds voor, kunnen een dodelijk verloop hebben en worden in de praktijk met enige regelmaat gezien bij slecht gevaccineerde dieren.

De vaccinatierichtlijnen zijn de laatste jaren gewijzigd en bovendien is er nu ook de mogelijkheid om met een titerbepaling in het bloed te controleren of de bescherming tegen een aantal ziektes nog voldoende is en of de vaccinatie met de "grote cocktail" nog een jaar kan worden uitgesteld.

Volwassen honden worden jaarlijks gevaccineerd tegen leptospirose (ziekte van weil). Eens in de drie jaar worden honden aanvullend gevaccineerd tegen parainfluenza (kennelhoestvirus), parvovirus (levensgevaarlijke darmontsteking), adenovirus-1 (leverontsteking) en distemper (hondenziekte).

Volwassen katten worden jaarlijks gevaccineerd tegen niesziekte en eens in de drie jaar tegen kattenen niesziekte.

Uit onderzoek is gebleken dat bij sommige volwassen huisdieren de DRIEjaarlijkse vaccinatie zelfs nog langer bescherming geeft. Zowel voor honden als voor katten is het mogelijk om door middel van een bloedtest een titerbepaling te doen om te controleren of de DRIEjaarlijkse vaccinatie wellicht zelfs nog een jaar of langer kan worden uitgesteld.

LET OP: De jaarlijkse vaccinatie tegen leptospirose (bij de hond) en niesziekte (bij de kat) moet dan wel toegediend worden! Deze bloedtest is niet verplicht maar kan zinvol zijn bij dieren die gevoelig zijn voor de vaccinatie en voor baasjes die hun huisdier niet overmatig willen laten vaccineren.

Annette Lutje Wooldrik-Boer
Dierenarts

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!