Verandert sterilisatie gedrag

Tekst: Yvonne Phlippa, Dierendokters Zeist

Het is voor de gezondheid van uw hond belangrijk en verstandig om haar te laten steriliseren indien u geen nestje van haar wilt. Alleen is de vraag; verandert het gedrag van een teef als ze wordt gesteriliseerd?

Het advies is om honden voor of in ieder geval na de eerste loopsheid te laten steriliseren om het ontstaan van baarmoederontstekingen of melkkliertumoren (borstkanker) op latere leeftijd te voorkomen. Het gedrag van gesteriliseerde teven kan echter ook veranderen, omdat het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen door het verwijderen van de eierstokken wordt weggenomen.

Daarom is het belangrijk om te weten dat bij dominante teven het dominante gedrag kan verergeren. Het kan zijn dat ze nog dominanter worden naar andere honden en eventueel naar mensen. Ook bij teven met angstagressie kan de agressie na een sterilisatie verergeren. Om deze reden is het verstandig om met deze dames eerst op training te gaan en het gedrag aan te pakken voordat de sterilisatie wordt uitgevoerd.

Verder kunnen teven die juist onderdanig zijn, wat meer pit krijgen en wat meer zeker worden van zichzelf. Als u meerdere honden thuis heeft, kan er dus degelijk verandering komen in de rangorde en is het goed te bedenken hoe de rangorde is op dit moment. Heeft u een teefje wat nog niet gesteriliseerd is en wilt u advies over eventuele training, neem dan contact met mij op.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!