De huisart spreekt...

Tekst: dr. Rick van Uum, huisarts in opleiding regio Utrecht, woont in Zeist

De angst slaat mij deze dagen steeds vaker om het hart. Een beklemmend, drukkend gevoel op mijn borst, alsof de kransslagaders zich krampachtig dichtknijpen in reactie op de huidige gebeurtenissen.

Het is geen angst voor corona. Geen angst voor patienten met benauwdheid, koorts of hoesten. Geen angst om in de supermarkt corona aangehoest te krijgen. Het is angst voor de patienten die helemaal niets met corona te maken hebben, maar onze zorg onverminderd hard nodig hebben.

Met elke dag dat deze pandemie zich verder ontpopt, ben ik getuige van momenten dat onze reguliere zorg even hapert.

Het nationaal kankerinstituut dat bijna 30 procent minder kankerdiagnoses meldt in de afgelopen weken. Kanker is toch niet zomaar de wereld uit?

Het Centrum Indicatiestelling Zorg dat geen huisbezoeken meer aflegt om coronaverspreiding te voorkomen. Wat voor invloed gaat dit hebben op de indicaties in de langdurige verpleeghuiszorg? Gaat dit stagneren en blijven patienten daardoor langer op crisisplekken in het verpleeghuis, waardoor herstelde coronapatienten straks niet vanuit het ziekenhuis ontslagen kunnen worden naar adequate revalidatiezorg?

Thuiszorgorganisaties die hulp bij dagelijkse taken als wassen en aankleden staken vanwege het risico op corona onder personeel. Ik had nooit gedacht dat we mantelzorgers bij ontslag zouden moeten vragen zelf hun moeder te gaan douchen.

Collega-huisartsen die twee tot drie patienten per dag zien omdat patienten de praktijk mijden. Of het nu uit angst voor corona is, of omdat ze zichzelf wegcijferen en de dokter niet 'tot last willen zijn'. Ik hoop maar dat deze patienten straks niet te laat komen.

Mijn patient die niet naar het ziekenhuis wil voor een essentiele operatie, omdat hij bezorgd is bij te dragen aan de verspreiding van corona. Ik had nooit gedacht dat ik een 91-jarige actief zou overtuigen tot een grote operatie.

Lieve collega-zorgverleners en patienten. De gewone reguliere zorg mag niet ten onder gaan. Alle maatregelen zijn juist gericht op het overeind houden van de goede kwaliteit van ons Nederlandse zorgsysteem. Laat het duidelijk zijn: corona of niet, elke patient is van harte welkom, kom alsjeblieft! Heeft u vragen over het coronavirus of COVID-19? Kijk op https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus voor betrouwbare informatie.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!