Oprichting Stichting Authentiek Wonen

Eindelijk is het dan zover: 'Stichting Authentiek Wonen' is een feit! Dit ouder-initiatief uit Zeist is een jaar geleden gestart door ouders van jongvolwassenen met een vorm van autisme. Deze jongeren willen graag op zichzelf wonen, maar kunnen hierbij nog wel wat hulp en ondersteuning gebruiken.

"We zijn heel blij dat we deze eerste mijlpaal hebben bereikt. De inschrijving van de Stichting bij de Kamer van Koophandel is het resultaat van goede gesprekken en voorbereidingen door betrokken ouders. Vijf ervan zijn tot bestuursleden gekozen. Van belang voor de volgende fase om als serieuze gesprekspartner onze contacten met o.a. de gemeente Zeist, de woningbouwcorporaties en andere partijen te vervolgen."

"Ons doel is om een kleinschalig begeleid wonen project te realiseren voor zo'n 12-14 jongeren. Deze jongeren hebben allemaal een vorm van autisme en een normale intelligentie. Ieder heeft z'n eigen appartement en krijgt zorg in de vorm van persoonlijke en groepsbegeleiding. Daarbij kunnen ze rekenen op structuur en een veilige woonomgeving. Wij werken als ouders samen in werkgroepen om ons project te realiseren en zullen ook daarna nauw betrokken blijven", aldus Simone Engelmann van Authentiek Wonen.

Het vinden van een locatie zal nog een uitdaging worden. Toch is Engelmann ervan overtuigd dat dit moet lukken. De voormalige jeugdgevangenis Eikenstein aan de Utrechtseweg wordt nog steeds gezien als een hele goede optie. De gemeente wil hier invulling geven aan de maatschappelijke opvang van verschillende doelgroepen die elkaar kunnen ontmoeten.

"Het woord doelgroepen vind ik een lastige. Dan gaan we mensen in hokjes plaatsen. In onze ogen is ieder mens uniek (authentiek). We willen die mensen bij elkaar brengen die graag bij elkaar willen wonen en die elkaar kunnen versterken. We zetten dan ook in op een sterke sociale basis. Als mensen het leuk vinden om iets voor elkaar te doen kan dit een mooie combinatie opleveren. Het voorkomen van vereenzaming werkt zo twee kanten op!"

Via Cafe Authentiek wat ook door Simone is opgezet en waar elke maand een aantal jongeren met autisme samenkomen, is de kerngroep van het ouderinitiatief ontstaan. De afgelopen maanden kon de ontmoeting in het 'Cafe' helaas niet doorgaan vanwege Corona, maar in september gaan we weer van start!

Tips of vragen? Mail naar info@authentiekwonen.nl

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!