Gemengd wonen Seyster Veste

Op dinsdag 14 juli 2020 openden Woongoed Zeist, De Tussenvoorziening en gemeente Zeist samen het gemengd woonproject aan de Zeisteroever in Zeist West.

Het voormalig kantoorgebouw 'Seyster Veste' is verbouwd tot 32 appartementen. De helft van de bewoners bestaat uit mensen die begeleiding krijgen van De Tussenvoorziening, bijvoorbeeld omdat zij dakloos zijn geweest. Zij kunnen - met een klein beetje hulp - weer zelfstandig wonen. De andere helft zijn andere huurders met een sociaal hart die ervoor kiezen om met deze mensen samen te wonen. Samen bouwen alle bewoners aan fijn wonen in een prettige woonomgeving.

Eind februari zijn de appartementen opgeleverd. Nu de coronamaatregelen het toelaten was het tijd voor de officiele opening. Voor bewoners en omwonenden bood dit feestje een mooie gelegenheid om elkaar, met 1,5 meter afstand, te ontmoeten en nader kennis te maken. Beter een goede buur, dan een verre vriend

Wethouder Marcel Fluitman verzorgde de officiele opening. Hij ging in gesprek met bewoner Ronny die een steuntje in de rug kan gebruiken en bewoner Thomas die dat steuntje graag geeft. Marcel Fluitman: "Een ongelooflijk mooi voorbeeld van een bijzondere woonvorm waarin bewoners echt iets extra's voor elkaar betekenen. Seyster Veste is van iedereen. Een project waar verschillende mensen zich thuis voelen en met elkaar eigenaar zijn van hun leefomgeving."

Onder het motto 'Beter een goede buur, dan een verre vriend' overhandigde de wethouder een grote pot met suiker aan de bewoners. Deze suikerpot is ook een uitnodiging aan omwonenden. De deur staat altijd voor hen open. Marcel Fluitman: "Ga bij elkaar op de koffie, maak een praatje, zoek elkaar op".

De Tussenvoorziening biedt begeleiding aan de bewoners die uit de Maatschappelijke Opvang komen, maar is ook aanspreekpunt voor de 'reguliere' bewoners. Het begeleidingsteam heeft een eigen kantoor in het complex. Het doel is dat de bewoners na drie jaar van (onder andere financiele) coaching, weer zelfstandig kunnen wonen en dan een huurcontract op eigen naam krijgen. Zo krijgen zij weer de regie over hun eigen leven.

De oplevering van het appartementencomplex 'Seyster Veste' is onderdeel van de zogenoemde 'versnellingsopgave' van de gemeente Zeist, waarbij sneller betaalbare woningen opgeleverd moeten worden voor verschillende woningzoekenden. In totaal heeft Woongoed Zeist dit jaar inmiddels ruim 130 woningen opgeleverd binnen de versnelde huisvestingsopgave.

Naast de 32 appartementen aan de Zeisteroever zijn dit 6 eengezinswoningen en 14 appartementen aan de Pastoor Colhustraat. Deze bevinden zich op de voormalige locatie van de schoolgebouwen aan de Harmonielaan/Kroostweg. In Kerckebosch zijn 80 appartementen opgeleverd in de complexen Berkenveste en Denneveste.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!