Meldpunt eenzaamheid

Om eenzaamheid te verminderen heeft de gemeente Zeist een signaalpunt tegen eenzaamheid geopend.

'Signaalpunt Zeist tegen Eenzaamheid' is een punt waar iedereen die zich zorgen maakt over een eenzame persoon, hulp kan inschakelen. Een professional van welzijnsorganisatie MeanderOmnium reageert binnen 48 uur op de melding en gaat een praatje maken met de eenzame persoon. Besproken wordt of die persoon eenzaamheid ervaart, en wat er mogelijk is om dat te verminderen.

De gemeente Zeist is een van de eerste gemeenten in Nederland die een signaalpunt tegen eenzaamheid heeft geopend. Wethouder Fluitman: "Iedereen voelt zich weleens eenzaam, dit hoort bij het leven. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als het gevoel van eenzaamheid ernstig en langdurig is. Dan kan het leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen."

Vanaf heden kan iedereen bij het Signaalpunt Zeist tegen Eenzaamheid terecht. Op de website www.zeist.nl/eenzaamheid staat meer informatie en kan een signaal worden doorgeven. Er kan ook naar het signaalpunt gebeld worden op het telefoonnummer 030-6940414.

Inwoners kunnen ook binnenlopen bij de wijkservicepunten om een signaal door te geven. Dat kan via De Koppeling (De Clomp 1904), het Binnenbos (Hoog Kanje 186), Wijkservicepunt Noord (Johan van Oldenbarneveltlaan 103) en 't Noorderpunt (Laan van Vollenhove 1014).

De GGD meet ieder vier jaar de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van inwoners in Zeist. 35% van de ouderen (65+) ervaart gevoelens van eenzaamheid, 8% voelt zich ernstig eenzaam en bij 12% wordt sociale isolatie ervaren.

Eenzaamheid komt ook bij volwassenen (19-65) voor. Zo voelt 11% van de volwassenen zich ernstig eenzaam. Mogelijk neemt eenzaamheid (onder ouderen) toe als gevolg van corona. De gemeente Zeist vindt het belangrijk om hier iets tegen te doen.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!