Putten zijn dodelijke val kleine dieren

De afgelopen maanden vond paddenwerkgroep Zeist-Noord bijna tachtig padden en salamanders in straatputten in haar werkgebied. Putten zijn een dodelijke val voor kleine dieren, jaarlijks komen er talloze diertjes in om het leven.

De werkgroep wil met de gemeente in gesprek om dit probleem aan te pakken. Onderzoeksinstantie RAVON schat dat er in Nederland per jaar alleen al een half miljoen volwassen amfibieen sterft in straatputten. Daarnaast eindigen ook veel andere kleine dieren in het duister van de put, zoals muizen, hagedissen en geleedpotigen. De wanden van een put zijn te glad om tegenop te klimmen. Na uren of dagen in de put, bezwijken de diertjes aan verdrinking, dorst of honger.

Onze gebruikelijke stoepranden dragen sterk bij aan het aantal dieren dat in een put terechtkomt. Doordat stoepranden een hoge barriere vormen voor kleine dieren, blijven zij vaak langs een stoeprand lopen op zoek naar een betere plek om het trottoir te passeren. Zo worden ze letterlijk naar de putten toe geleid.

Paddenwerkgroep Zeist-Noord vraagt de gemeente om uitklimmatten aan te brengen in putten op plekken waar veel amfibieen en andere kleine dieren leven. Als een put voorzien is van zo'n speciale mat, vinden dieren daarop voldoende grip om naar boven te klimmen. Waar nieuwe trottoirs worden aangelegd, pleit de werkgroep voor plattere stoepranden, zodat dieren niet meer naar putten geleid worden.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!