Paardenkastanje Hogeweg wint

In een filmpje op Facebook en Youtube heeft wethouder duurzaamheid en juryvoorzitter Wouter Catsburg de Boom van Zeist 2020 bekendgemaakt.

De jury heeft uit 17 inzendingen de imposante paardenkastanje aan de 1e Hogeweg gekozen. Mevrouw Els de Groot, de inzender van de winnende boom, ontving uit handen van de wethouder een waardebon van 50 Zeister Knopen. Dit is de lokale munt die evenveel waard is als de euro en bedoeld is om de Zeister economie te stimuleren.

Mevrouw de Groot toonde zich bijzonder verrast en verheugd met de uitslag. Ook de kastanje liet van zich horen. Natuurcoach Annette Polman sloot een PlantenSpeler aan op de boom en uit de speaker klonken rustgevende harmonische klanken.

De ceremonie vond vrijdagochtend 5 juni in de stromende regen plaats, de eerste regen die sinds weken op Zeist neerdaalde. Uit veiligheidsoverwegingen in verband met corona besloot Samen Duurzaam Zeist om af te zien van een publieke bijeenkomst en van een live-uitzending.

Samen Duurzaam Zeist is een brede beweging van bewoners en organisaties in Zeist die zich inzetten voor een groen, gezond en duurzaam Zeist. Zij besloot de verkiezing te organiseren om Zeistenaren in de lock-down-periode te betrekken bij de natuur in hun directe omgeving: "welke boom bij jou in de buurt doet iets met je?"

Zeistenaren konden van 1 tot en met 17 mei bijzondere bomen in Zeist nomineren. Bijzonder mooie of imposante bomen, of bomen met een verrassend verhaal of een gedenkwaardige geschiedenis. Op de Praat-Mee-pagina van de website www.samenduurzaamzeist.nl zijn alle zeventien inzendingen te vinden. De jury heeft in haar keuze verschillende aspecten meegewogen. Zoals de esthetische, de ecologische en de landschappelijke waarde van de boom. Maar ook het verhaal van de indiener speelde mee.

De Zeister Knoop is een lokale digitale munt die evenveel waard is als de euro. Het idee achter de Zeister Knoop is dat je met een lokale munt de lokale economie een handje helpt. De munt blijft in roulatie onder bewoners en ondernemers in Zeist. Ook dat bevordert een duurzame samenleving, met minder wereldwijd transport van goederen. Zie voor meer informatie de website www.zeisterknoop.nl

Annette Polman is natuurcoach. Zij helpt mensen hun eigen antwoorden op levensvragen te vinden met behulp van de natuur. Een van de middelen die zij daarvoor inzet is een PlantenSpeler, een apparaatje dat het potentiaalverschil tussen wortels en bladeren van planten en bomen in hoorbare tonen omzet.

Kijk voor meer informatie op haar website https://ateliervoorlevenskunst.nl en www.plugandplant.nl.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!