Meldpunt bijenzwermen

Nu warme dagen weer volop in aantocht zijn, kunnen honingbijen gaan zwermen.Een bijenzwerm ontstaat in het voorjaar als het aantal bijen in de kasten bij de imkers groeit.

Als er te veel bijen in de kasten zijn, verlaat de koningin met ongeveer vijftig procent van het bijenvolk de kast op zoek naar een nieuw onderkomen, terwijl de achterblijvende bijen een nieuwe koningin maken. De vertrokken bijen vormen dan een bijenzwerm en bestaat uit duizenden bijen.

In de regio worden deze zwermen massaal door de inwoners waargenomen in tuin of park. De beste manier om deze zwermen te verwijderen is door de imkers van de Zeister afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) te informeren. Zij komen deze zwermen dan verwijderen indien dat redelijkerwijs mogelijk is. Dit heet scheppen.

Met het gezwermde volk kan dan opnieuw een bijenkast van een imker van de vereniging worden gevuld. Alleen indien de zwerm zich bevindt in een spouwmuur, schoorsteen of op een onbereikbare plaats, dan zal er een gespecialiseerd bedrijf moeten worden benaderd om de zwerm te verwijderen.

Het zwermen is een natuurlijk proces dat bijzonder is om te zien. De lucht is dan vaak zwart van duizenden bijen en ze verzamelen zich vaak aan een tak of struik. Maar soms op gekke plaatsen als een fiets of een vogelhuisje. Bijen zijn in zo'n zwerm niet gevaarlijk, omdat ze zich bij vertrek uit de bijenkast volgezogen hebben met honing en daardoor niet kunnen prikken.

Om de bijen weer een thuis te geven waar ze geen overlast veroorzaken, kun je de imkers van de Zeister afdeling van de NBV informeren via het ons meldpunt: 06 - 20104891 (Olaf). Voor bijenzwermen in omliggende gemeenten verwijzen we door naar de website van de www.bijenhouders.nl om een lokale imker te kunnen benaderen.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!