Zorgen jonge mantelzorgers

Een op de vijf jongeren is mantelzorger. Ruim de helft vindt de zorg zwaar. Door het coronavirus wordt dit nog eens versterkt. Jonge mantelzorgers zijn bijvoorbeeld bang de ander te besmetten. Praten over de zorg voor een zieke moeder of een gehandicapte broer kan verlichting bieden, maar gebeurt te weinig.

De meeste jonge mantelzorgers houden hun zorgen hierover voor zichzelf. Bijna een kwart heeft behoefte aan professionele hulp. In aanloop naar de Week van de Jonge Mantelzorger die van 1 tot 7 juni plaatsvindt, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom de campagne 'Deel je zorg'.

Praten over persoonlijke zorgen is niet makkelijk voor jonge mantelzorgers. Ze vinden dat anderen er niks mee te maken hebben, willen hun omgeving er niet mee lastig vallen, of vinden het moeilijk om het gesprek hierover te beginnen. Ook willen jonge mantelzorgers niet zielig gevonden worden of in een uitzonderingspositie terecht komen. Begrijpelijk, want jongeren willen graag bij een groep horen. Toch is het belangrijk om over je persoonlijke zorg(en) te praten. Dat maakt je namelijk bewust van de bijzondere taken die je doet. Hulp hierbij vragen is niets om je voor te schamen. Integendeel, het is de normaalste zaak van de wereld.

Steunpunt Mantelzorg is er voor iedereen: van jong tot oud! In gemeente De Bilt vinden we het belangrijk om aandacht te hebben voor kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus. Iedereen die een jonge mantelzorger kent kan hem of haar online aanmelden, ga daarvoor naar de website www.mensdebilt.nl of stuur een mail naar mantelzorg@mensdebilt.nl Iedere 10e jonge mantelzorger ontvangt ook nog eens een Goodiebag met leuke verrassingen.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!