Voedselbank bedolven

Door Broer Scholtens Bedrijven en inwoners in Zeist steunen massaal de voedselbank en hebben de afgelopen weken veel levensmiddelen gegeven en gebracht naar het distributiecentrum aan de Kwikstaartlaan.

Er is de afgelopen weken ook veel geld gestort op het banknummer van de voedselbank, meer dan anders. Zeist draagt de voedselbank een warm hart toe in deze voor iedereen bizarre tijden. Veel van de bedrijven die voedingsmiddelen afleveren staan op de markt in Zeist, die sinds twee weken is gesloten. Ook restaurants in de regio leveren producten af, meer dan anders. Er komen zo veel zuivel, eieren, groenten en fruit binnen.

Twee gulle acties, van de Hema en van het Kruidvat, springen eruit. De Hema vulde gekleurde papieren zakken met een groot paasei en vele paaseitjes en ander snoepgoed en schonk die aan de voedselbank, voldoende om kinderen boven de drie jaar een cadeautje te kunnen geven. Kruidvat schonk 120 dozen met verzorgingsproducten, van shampoo tot scheerproducten, van douchegel tot tandpasta.

Bedrijven denken in deze bizarre en ook voor hen moeilijke tijden nog steeds aan de voedselbank. Ook particulieren weten de voedselbank te vinden en komen producten afleveren. Scholen in Zeist hebben hun gevulde koek-automaten geleegd en de inhoud geschonken aan de voedselbank. Ongekend, zegt Henk Niemeijer, coordinator bij de Voedselbank Zeist. Dank, dank Zeist, is zijn hartenkreet.

Voedselbanken in Nederland drijven op vrijwilligers, vaak gepensioneerden. Voedselbanken Nederland, de landelijke organisatie waar de voedselbank in Zeist bij aangesloten is, adviseert vrijwilligers boven de 70 jaar hun werk tijdelijk te staken en thuis te blijven, om zichzelf te beschermen tegen een corona-besmetting. Leeftijd is een van de risico's. Deze aderlating lijkt weinig gevolgen te hebben, ook niet bij de voedselbank in Zeist.

De afgelopen weken hebben zich jongere vrijwilligers gemeld en werkzaamheden overgenomen. De Voedselbank Zeist kan zo doordraaien en gezinnen die onder de armoedegrens moeten leven, helpen. In het relatief welvarende Zeist zijn wekelijks zo'n 130 gezinnen aangewezen op de voedselbank.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!