'Kijk verder dan geld'

Het Lokaal Sociaal Verbond vindt het hoog tijd voor een integrale benadering van vraagstukken in gemeente De Bilt.

Op donderdag 23 april tijdens de Raadsvergadering heeft Fractie Brouwer samen met de PvdA, SP, CU een motie ingebracht om in discussies over 'stenen en geld' ook vooral de sociaal-maatschappelijke waarde van initiatieven mee te nemen. Helaas werd dit door de rest van de raad weggestemd, de eenzijdige benadering blijft.

Er stond een kredietvoorstel op de agenda voor sloop van 6 locaties in gemeente De Bilt. Om deze in stand te houden, kost jaarlijks dik 150.000 euro. Als de gemeente de gebouwen op deze locaties laat slopen, kan dit geld worden uitgespaard. Op een aantal locaties zijn echter mooie maatschappelijke initiatieven ontplooid die belangrijk zijn voor de menselijke maat. Hoe groot die waarde is, kun je in geld uitdrukken en dat is echt niet moeilijk, duur noch arbeidsintensief. Veel gegevens zijn voorhanden.

Een van die locaties is De Oude Theresiaschool (DOTS). Wekelijks komen daar meer dan 200 kinderen en volwassenen voor yoga, schilderworkshops, qi gong, fotografiecursusse, om maar wat te noemen. Meer dan 800 mensen hebben de petitie getekend die laatst rondging op Facebook, met name van mensen uit de buurt.

Met de huidige Theresiaschool, de bso, de kerk en de Schutsmantel op loopafstand voor kinderen en ouderen is er een duidelijke betekenis voor de buurt. Dit is belangrijk in het kader van de eenzaamheid en zorgen dat mensen goed mee kunnen blijven doen.

Hiermee spaart de gemeente circa 3 miljoen euro per jaar uit in het sociale domein. Dat is de sociaal-maatschappelijke waarde van de DOTS. De gebruikers van de DOTS willen zelf ook graag blijven en hebben al een tijd geleden plannen gepresenteerd voor een combinatie van wonen en maatschappelijke functie. Dan zou er ook eindelijk die lunchroom kunnen komen die daar zo gewenst is.

Fractie Brouwer, SP, CU en PvdA willen dat er snel een passende oplossing komt waarbij er ook gelegenheid is voor woningen en het kind niet met het badwater wordt weggegooid omdat er alleen naar de kille kant van de stenen wordt gekeken.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!