Celstraf coronadreiger

Een 54-jarige man uit Bilthoven is vandaag veroordeeld tot een celstraf van zeventien weken voor winkeldiefstal in de Albert Heijn in Den Dolder en bedreiging met geweld tegen winkelmedewerkers. De verdachte dreigde hen met corona te besmetten. Ook moet hij 30 dagen celstraf uitzitten voor een eerder opgelegde straf voor winkeldiefstallen.

Op 16 april was de man in de vroege avond boodschappen aan het doen in het betreffende AH-filiaal. Hij werd in de gaten gehouden omdat hij eerder op beelden was gezien bij het vermoedelijk stelen van een fles Zwitsal. Inderdaad probeerde de man die 16de april een aantal pakken vlees te stelen. Hij werd hierop aangesproken en meegenomen naar het kantoor. De verdachte, die zweette en er ongezond uit zag, zei dat op dat moment dat hij corona had. In het kantoor werd hij kwaad, sloeg met een stoel meermalen tegen de glazen pui en tegen de knie van de teamleider. Daarbij zei hij 'ik sla je verrot, ik besmet je met corona'.

Op basis van de aangiften, verklaringen van getuigen en camerabeelden vond de officier van justitie deze feiten bewezen. Ze vond dat de man zich schuldig had gemaakt aan winkeldiefstal met geweld en bedreiging met geweld tegen de teamleider, bedreiging van een andere medewerker en de eerdere winkeldiefstal.

De AH-teamleider had na het incident grote zorg besmet te zijn met het virus. Omdat hij daardoor in quarantaine moest, is hem zijn vrijheid ontnomen en heeft hij financiele schade geleden. Dat is hem zwaar gevallen, verklaarde hij. Ook een van de medewerkers die de teamleider te hulp schoot en door de verdachte werd bedreigd, moest in quarantaine en kon zodoende niet werken.

De officier van justitie nam de feiten zwaar op. Winkelmedewerkers doen er alles aan om veilig boodschappen doen mogelijk te maken en mogen niet de dupe worden en bedreigd worden met besmetting. Ze weerlegde het pleidooi van de advocaat dat er geen sprake zou zijn van bedreiging omdat het om relatief jonge mensen gaat. "Ook voor jonge mensen kan besmetting met dit virus ernstige consequenties hebben".

Ze eiste alles overziend een gevangenisstraf van zeven maanden, met daarbij dertig dagen van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf voor winkeldiefstallen. De politierechter vond de diefstal van de fles Zwitsal niet bewezen, en evenmin de opzet om de teamleider op zijn knie te slaan. De overige feiten vond ze wel bewezen en ze veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van zeventien weken, met daarbij de dertig dagen van de eerdere straf.

 

 

 


 

161 eigen bezorgers

Liefst 161 eigen bezorgers verspreiden de StadsPers 1x in de 2 weken in Zeist en De Bilt. Wil jij ook bezorger worden? Meld je dan aan!